RAMAZAN MÜSLÜMANI OLMAMALI

 

 

Ramazan gitti ibadet görevi bitti mi?

Ramazan–ı Şerif bizde güzel alışkanlıklar bırakmalıdır. Çünkü bu kutsal ay boyunca hep iyi şeylere alıştık, kötü alışkanlıklarımızdan da epeyce uzaklaştık.

İşte bu hal çok güzel bir fırsattır. Artık Ramazan’dan çıkınca bu güzel alışkanlıklarımızı sürdürmeli, iyi hallerimizde ısrar etmeli, kötü alışkanlıklarımıza dönmemeye de kararlı olmalıyız. Böylece Ramazan, hayat boyunca sürdüreceğimiz özellikler ve güzellikler kazandırmış olmalıdır bizlere. Asıl Ramazan da böyle ömür boyu güzellikler kazandıran Ramazan’dır zaten...

Ramazan ayı boyunca kazandığı güzel hallerini Ramazan’dan sonra elbise soyunur gibi soyunup eski ihmal ve ibadetsizliklerine dönen kimseleri hicveden Süleymaniye başimamı rahmetli Sadık Efendi, bayram hutbesinde şöyle tasvir ederdi bu eski ibadetsizliğine tekrar dönen insanları:

– Cemaat–i müslimin! Sakın Ramazan Müslüman’ı haline gelmeyesiniz. Biliyorsunuz Ramazan Müslüman’ını.. diyerek anlatırdı Ramazan Müslüman’ını:

– Ramazan Müslüman’ı bayram namazından çıkar, evinin yolunu tutar. Kendisini kapıda karşılayan hanıma ilk emrini verir:

– Hanım al şu seccadeyi, tesbihi, takkeyi! Sana eksiksiz teslim ediyorum!..

Hanım şaşırır, ne yapayım bunları, demek ister.

– Sandığın en güzel yerine sakla, der. Şunu ilave eder sözlerine:

– Biliyorsun ben dindar bir adamım. Bu Ramazan’ın gelecek Ramazan’ı da vardır. O Ramazan’da bunlar bir daha lazım olacak bana. İşte o zaman takkeyi de, tesbihi de, seccadeyi de sağ selamet isterim senden. Sözlerini şöyle tamamlar:

– Hanım benim şakaya gelir tarafım yoktur, ben dindar bir adamım. Bir Ramazan’da ibadetimi yapıp da öbüründe terk edecek kadar laubali biri olamam!..

Evet rahmetli Sadık Hocaefendi, Ramazan Müslüman’ını böyle tasvir ederdi bayram hutbesinde.

 

Sayfayı Yazdır