YÜZ YÜZE EĞİTİME DÖNÜŞTE 180 GÜNDE ŞURA KARARLARININ HAYATA GEÇİŞİ

Millî Eğitim Bakanlığının yüz yüze eğitime dönüş sürecindeki 180 günde hayata geçirilen 50'nin üzerinde eğitim projesi ve politikasına ilişkin hazırladığı "Yüz Yüze Eğitime Dönüşte 180 Gün" kitabında, 1-3 Aralık'ta "Eğitimde fırsat eşitliği" ana teması altında toplanan Millî Eğitim Şûrası'nda alınan kararlara uygulamada ne ölçüde yer verildiği de bulunuyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİME DÖNÜŞTE 180 GÜNDE ŞURA KARARLARININ HAYATA GEÇİŞİ
20 Şubat 2022 - 16:30 - Güncelleme: 23 Şubat 2022 - 21:14

Kitapta, Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda yapılan oylamada alınan 128 maddelik tavsiye kararıyla ilişkili olarak Bakanlığın uyguladığı proje ve politikalara yer verilmesiyle ilk kez şura kararlarının hayata geçirilmesine yönelik atılan adımlar kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Şurada alınan "Mesleki gelişim programları öğretmenlerin kariyer gelişimini destekler nitelikte planlanmalıdır. Bu bağlamda bölgenin, okulun ve öğretmenin gereksinimlerine uygun şekilde gelişim planları uygulamaya konulmalıdır. Öğretmenler, atandıkları bölge ve okulun sosyolojik, ekonomik, kültürel vb. şartlarına göre uyum ve mesleki gelişim programı eğitimine tabi tutulmalıdır. Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) kaldırılmalıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalıdır. Kanun, resmî ve özel tüm okullarda çalışan öğretmenleri  kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Öğretmenlik mesleğini ve yöneticiliği daha cazip hâle getirecek şekilde maaş ve özlük hakları yeniden düzenlenmelidir. Öğretmenler için ödüllendirme sistemi veri temelli olarak yeniden düzenlenmelidir. Emekli ve görevde olan öğretmenler için 3600 ek gösterge verilmelidir. Öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak düzenlenmelidir. "kararları ise Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştırılarak hayata geçirildi.

"Öğretmenler tarafından geliştirilen örnek uygulamalar, Millî Eğitim Bakanlığınca dijital bir platform üzerinde sergilenerek diğer öğretmenlerin kullanımına sunulmalıdır." tavsiye kararı doğrultusunda, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) kuruldu.

Yine, "Öğretmenlerin mesleki gelişim programları ihtiyaçlara göre sürdürülebilir ve yenilenebilir olarak yeniden yapılandırılmalı; yetişkin eğitim ilkelerine uygun, okul, ilçe, il eğitim kurulları ve zümreleri daha işlevsel hâle getirilmelidir. Öğretmenlerin mesleki gelişim programları güncel ihtiyaçlar temelinde belirlenmelidir. Bu kapsamda teknoloji, uzaktan eğitim, harmanlanmış eğitim, çevrim içi psikolojik danışmanlık, özel eğitim ve kaynaştırma eğitimi, yabancı dil, bağımlılıkla mücadele, temel sağlık bilgisi, afet yönetimi ve acil durum eğitimleri verilmelidir. Hizmet içi eğitimler yüz yüze, uzaktan ve harmanlanmış olarak çeşitlendirilmelidir. Mesleki gelişim programları öğretmenlerin kariyer gelişimini destekler nitelikte planlanmalıdır. 

 

 

Şûrada alınan kararlara yönelik yapılan uygulamalara ulaşmak için tıklayınız.
Mebhaberler.com 'u Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

 

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum